Onderhoud van je barbecue en rooster

Onderhoud van je barbecue en rooster

Het barbecueseizoen gaat binnenkort van start. Daarom willen we je nu al wegwijs maken over hoe je je barbecue en rooster moet onderhouden en schoonmaken. In dit artikel geven we je een paar tips en tricks over het onderhouden van een barbecue en het schoonmaken van je rooster zodat je de volgende keer weer maximaal kunt genieten.

1- Voordat je eigenlijk begint met barbecueën is  het verstandig om je rooster of grill even goed in te smeren met olijfolie of zonnebloemolie. Wij raden je ook aan om af en toe tijdens het grillen een half-gesneden ui of citroen over de rooster te halen. Zo maak je het rooster ook nog een beetje schoon. Het is belangrijk om te voorkomen dat er etensresten aan de rooster blijven plakken welke tijdens het grillen verbranden.

Bekijk alle barbecues hier

2- Wacht niet tot de volgende dag en maak je rooster meteen schoon. Het is vele malen makkelijker om etensresten, vet, en ander geruis van de rooster te halen wanneer ze nog warm zijn. Nadat je de laatste etenswaren van het rooster hebt gehaald is het verstandig om meteen met een borstel het rooster schoon te maken van groffe overblijfselen. Laat het rooster even afkoelen en maak dan gebruik van reinigingsmiddelen om van al het vet af te komen.

Maak je gebruik van een gietijzeren rooster? Gebruik dan alleen een borstel en heet water om het rooster schoon te maken. Zorg er goed voor dat het rooster droog is. Een gietijzeren rooster kan eventueel nog in de oven voor een paar minuten (op 140-150 graden) om het te drogen.

Nadat het rooster schoon is raden we je aan om in beide gevallen het rooster in te smeren met plantaardige olie. Zo roest het minder snel en kan jij langer gebruik maken van je rooster. Win-win!

Bekijk alle barbecueaccessoires hier

3- En dan nu, de barbecue zelf. Maak de barbecue goed schoon van buiten en binnen. Tijdens het barbecues druipt er natuurlijk aardig wat vet in je barbecue. Gebruik hiervoor een ontvetter en een zachte doek om de behuizing of het kolenmand schoon te maken. Zorg er ook goed voor dat alle vetvlekken van de buitenkant weg zijn. Hier kun je ook een zachte doek en ontvetter voor gebruiken. Zo blijft het lak van de barbecue nog heel.