Hoe onderhoud je een gietijzeren pan

Hoe onderhoud je een gietijzeren pan

Gietijzeren pannen winnen de laatste tijd enorm veel populariteit. Ze stralen ruw en primitief uit maar zijn enorm populair wegens de kookresultaten. Het voordeel van een gietijzer pan is dat het een puur product is zonder chemische lagen, het blijft lang op temperatuur, en bij goed gebruik en onderhoud kan het wel je leven lang mee gaan.  Er zijn dus aardig wat voordelen van een gietijzeren pan.

De nadelen zijn wel dat een gietijzeren pan geen anti-aanbaklaag heeft aan het begin (dit creëer je zelf door de olie op hoge temperaturen te laten hechten met het gietzijer), gietijzer is zwaar van gewicht, en het onderhoud is heel wat anders dan we gewend zijn met overige pannen. Dus een vaatwasbeurt zit er helaas niet in.

Maar hoe onderhoud je een gietijzeren pan en maak je het goed schoon?

1- Spoel de gietijzeren pan na het koken goed uit met heet water. Zo spoel je de etensresten en vetten weg. Breng nog heel even de water voor een paar minuten aan de kook zodat je zeker weet dat de etensresten los gaan. Giet hierna het water uit in de gootsteen.

2- Maak vervolgens de pan schoon met een borsteltje, of met de zachte kant van een spons, de pan schoon. Gebruik geen zeep. Zo haal je de anti-aanbaklaag welke je zo lang hebt opgebouwd. Maak hierna de pan goed droog.

3- Breng een dun laagje plantaardige olie aan op de binnenkant. Wij raden arachide olie aan. Verdeel vervolgens met keukenpapier de olie egaal over de pan aan de binnenkant en de randen. Zet vervolgens de pan voor enkele minuten op een laag vuurtje zodat de olie goed in de pan trekt en nog eventuele vocht verdampt. Let er altijd goed op dat je pan niet vochtig blijft. Zo ontstaan er roestplekken.